Ana Sayfa
25 Ağustos 2020 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Kalp Krizi İle İlgili Hayat Kurtaran Bilgiler

Kalp Krizi Nedir?

 

Günümüzde her 5 ani ölümün biri kalp krizidir. Kalp krizi yetişkinlerde ani ölümün başlıca nedenlerindendir. Aşağıdaki makalemizde “Kalp krizi nedir?”, “Kalp krizinin belirtileri nelerdir?”, “Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?”, “Nasıl korunabiliriz?” gibi hayatımız kurtaracak bilgilere sahip olabilir, yaşamınızı kurtarabilirsiniz.

 

Son zamanlarda göğsünüz sıkışıyor, çarpıntı, nefes darlığı yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumda size en yakın sağlık ocağına yada hastaneye gitmenizi öneririz.

 

 Kalp Krizi

Kalp krizi kolesterolle ve yağla dolan lezyonların damarı tıkamasıdır. Tıkanan damardaki kan akımı tamamen kesilirse kalp krizi (enfarktüs) ortaya çıkar. Yani kalp krizi, damarların kalbi besleyen kısımlarında kan akımının sebeple nedenlerle ani kesilmesi veya azalmasına bağlı olarak gelişen ve o damarın beslediği kalp kasında çeşitli derecede hücre ölümü ile sonuçlanan bir hastalıktır. Hastaların kalp krizinden ölmelerinin önlenmesi, hastanın krizi geçirdiği ilk anından itibaren en kısa zamanda acilen hastaneye ulaşmasına bağlıdır.


Çok fazla yağlı yiyecekler tüketmek ilerleyen yaşlarda kalp krizi geçirme riskini ciddi oranda artırmaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri

Genel olarak hastalarda görünen kalp krizi belirtileri şunlardır:

Göğüste ağrı

Nefes darlığı

Yorgunluk ve halsizlik hissi

Çarpıntı hissi

Bacaklarda ve karında şişmenin meydana gelmesi

Öksürük

Bayılma

Hazımsızlık

Baş ve ense ağrıları

Morarma

Kalp Krizi Geçiren Biri Nasıl İyileşebilir?

 Kalp krizi geçiriş yaygınlığına bağlı olarak hastanede kalış süresi birkaç günden başlayarak ayları bulan süreler alabilir. Atılan doğru adımlarla kalbiniz iyileşir ve bir sonraki bir krizden korunmuş olursunuz. Bu doğru adımlar ise sağlıklı diyet yapmak, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz ve fazla kilolardan kurtulma olarak sıralanabilir.

Kalp Krizinden Nasıl Korunabiliriz?

·         Sigarayı bırakarak,

·         Yüksek tansiyonu takip ettirerek,

·         Yağsız, tuzsuz besinler tüketerek ve kolesterolden korunarak,

·         Daha çok meyve ve sebzeleri tercih ederek,

·         Düzenli egzersiz yaparak,

·         Kilomuzu normal seviyelerde tutarak,

·         Diyete uygun beslenmek,

·         Ailemizde bulunan kişilerin kalp hastalığı hikayesi varsa, düzenli kontroller yaptırarak kalp krizinden korunabiliriz. 

Yaşam kalitenizi korumak istiyorsanız kalp sağlığınıza dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Ülkemizde yaşanan her 100 ölümden 39’unun nedeni, kalp ve damar hastalıklarıdır. Bunun dışında da milyonlarca insanımız, zor ve birçok açıdan kısıtlanmış bir hayat sürdürmektedir. Yaşam biçiminizde yapacağınız değişikliklerle kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Uyarı Yapıldı Yıllardır oturduğumuz evimizde AKP'li isimden kritik asgari ücret refah payı açıklaması Başkent EDAŞ Bakım ve Yatırımları ile Zonguldak’ı Aydınlatıyor