Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’li muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin ardından Bloomberg’e konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz borcu ödemelerini Gazprombank üzerinden yapmaya devam edebileceğini açıkladı.
Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü operasyonun başından beri Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulayan ABD, son olarak, Rusya’nın doğalgaz ihracatında yapılan ödemeler için kullanılan Gazprombank’ı yaptırım listesine aldığını duyurmuştu.
Bu kararın, doğalgaz ithalatının yüzde 40’ını Gazprombank üzerinden yapan Türkiye’yi de olumsuz etkileyeceği gündem olmuştu.
26 Kasım günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, ABD’nin yaptırım kararı ile Türkiye’yi cezalandırdığını belirtmiş; “Bizim arz güvenliği açısından gaza ihtiyacımız var. Sanayimizin gaz ihtiyacı var. Geçmişte İran’a yaptırım vardı ama doğalgazda muafiyet vardı biliyorsunuz. Biz de böyle bir muafiyet istiyoruz ABD’den Rus doğalgazı için.” demişti.
Bayraktar, “Türkiye’ye muafiyet verilmezse hedef Rusya değil Türkiye demektir. Öyle değil mi?” ifadelerini de kullanmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'a yetkiyi devretmesine yaklaşık 1,5 ay kala böyle bir kararı almasına ilişkin Bayraktar, “İşin kötü tarafı bu ambargoların konması 1 gecede, kalkması biraz uzun sürebilir.” değerlendirmesinde de bulunmuştu.
Gazprombank’ın ABD yaptırım listesine alınmasının ardından Türkiye, muafiyet talebini ısrarla dile getirmiş; Rusya ile alternatif çözüm yolları konusunda görüşmeler yapmıştı. Kasım ayının sonunda Ankara’ya gelen Rus yetkililerle bakanlıklardan bürokratlar gündeme gelebilecek senaryoları ele almıştı.
Bayraktar, Rusya ile ele alınan alternatif ödeme yolları konusunda değerlendirme yapmadı.
Rus enerji şirketleri Gazprom ve Lukoil, 2025 ila 2030'u kapsayan stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.
Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Lukoil üst yönetiminin bir araya geldiği belirtildi.
Toplantı sonucunda tarafların 2025 ila 2030'u kapsayan stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı bildirilen açıklamada, şirketlerin arama, üretim, nakliye, doğal gaz işleme ve petrol ürünlerinin pazarlanması gibi alanlarda işbirliği yapacağı kaydedildi.
Açıklamada, anlaşma kapsamında, bilimsel ve teknik alanların yanı sıra yeni projeler konusunda ortak çalışılacağı belirtildi.